Česta pitanja

Pronađite odgovore na pitanja vezano uz prirodnu izvorsku vodu Cetinu i uz ulogu koju voda ima u očuvanju zdravlja. Na dodatna pitanja rado ćemo odgovoriti, slobodno nam se obratite upitom.

Po čemu se Cetina razlikuje od drugih voda?
Cetina se razlikuje svojim porijeklom i prirodno izbalansiranim jedinstvenim sastavom, pa je bez ikakve obrade punimo u boce. Crpi se iz podzemnih tokova podno Dinare u srcu netaknute prirode. Njen sastav bogat je kalcijem, a udio natrija (soli) je neznatan, pa se svrstava u lagano mineralne vode koje ne opterećuju organizam te se mogu piti u velikim količinama. To je čini savršenom za detoksikaciju organizma.
Prolazi li Cetina prije punjenja bilo kakvu obradu?

Ne, nema potrebe za obradom. Cetina se puni direktno u boce zahvaljujuću njenom prirodno izbalansiranom sastavu i postojanoj temperaturi izvora koja iznosi idealnih 12°C i ljeti i zimi, a sam izvor zaštićen je od bilo kakvih onečišćenja.

Čime osiguravate postojanu kvalitetu prirodne izvorske vode Cetine?

Nakon provedenog godišnjeg istraživanja, a u svrhu dodjeljivanja kategorije “prirodna izvorska voda”, Zavod za javno zdravstvo donio je mišljenje prema kojem je Cetina okarakterizirana kao niskomineralna izvorska voda sa stalnim vrijednostima aniona i kationa bez obzira na promjenu hidroloških uvjeta. Prema mišljenju ZZJZ-a najveću vrijednost vodi Cetini daje odsutnost svih ispitivanih onečišćivača što ukazuje na izuzetno dobru prirodnu zaštitu vodonosnika. Uz to, rezultati mikrobiološke analize dokazuju izuzetnu čistoću vode, a time i njenu zdravstvenu ispravnost.

Naši tehnolozi u internom laboratoriju svakodnevno analiziraju gotov proizvod, a Nastavni zavod za javno zdravstvo Split, kao ovlašteni laboratorij, redovito uzima uzorke i kontrolira sastav vode koju punimo u boce.

Gdje mogu kupiti Cetinu?

Prirodna izvorska voda Cetina dostupna je u mnogim maloprodajnim trgovinama, trgovačkim lancima i na benzinskim postajama: Kaufland Hrvatska k.d. // Metro Cash & Carry d.o.o. // Tommy d.o.o.  // Spar Hrvatska d.o.o. // Konzum d.d. // Ultragros grupa // Studenac // NTL grupa // Crodux – benzinske postaje // Petrol  – benzinske postaje // Tifon – benzinske postaje //  DM-drogerie markt d.o.o.

Cetinom se možete osvježiti u kantinama, kafićima i restoranima.

Ima li voda koju pijemo utjecaja na naše zdravlje?

Voda je neophodna za funkciju svake stanice u našem tijelu i za održavanje ravnoteže tjelesnih tekućina, što je od velike važnosti za zdravlje. Dovoljna količina vode pomaže nam smanjiti stres i glavobolju, podići energiju, izgraditi mišiće i podmazati zglobove, njegovati kožu, regulirati probavu i održati vitkost. Jednako važna uloga vode je izbacivanje štetnih tvari iz organizma.

No, nije svejedno kakvu vodu pijemo. Čista i prirodna izvorska voda najprikladnija je za hidrataciju. Važno je da sadrži minerale i elemente u tragovima u mjeri u kojoj ih organizam treba i može lako obraditi. Ujedno je važno da je voda kontrolirane kvalitete i potpuno čista bez prisutnosti bilo kakvih štetnih tvari.

Zašto je bolje piti vodu s malim udjelom natrija (soli)?

Prema Pravilniku o prirodnim mineralnim, prirodnim izvorskim i stolnim vodama, smatra se da voda sadrži natrij ukoliko je on zastupljen iznad 200 mg/l. Konzumiranje takvih voda u većim količinama može dovesti do povišene razine natrija u organizmu koji zatim veže na sebe vodu iz stanica, što uzrokuje zadržavanje tekućine u organizmu. Posljedice toga su povećana žeđ i smanjeno izlučivanje tekućine te štetnih tvari iz organizma.

Vode s neznatnom količinom natrija prikladnije su za bubrežne bolesnike i one s povišenim krvnim tlakom. Također, osobe koje pokušavaju skinuti višak kilograma ili su fizički vrlo aktivne, laganu mineralnu vodu mogu piti u velikim količinama, a trudnice i djeca izbjeći će nepotrebne soli koje opterećuju organizam.

Prirodna izvorska voda Cetina sadrži 1,85 mg/l natrija što je svrstava u vode s izuzetno niskim udjelom natrija.

Da li je potrebno piti vodu za vrijeme treninga?

Dobro je popiti vodu do dva sata prije vježbanja, dok je za vrijeme čitavog treninga potrebno piti vodu u manjim količinama i pravilnim razmacima kako bi nadoknadili gubitak tekućine izazvan znojenjem.

Ako ne osigurate dovoljno vode mišićima pojavit će se umor. Također, pravilna hidratacija osigurat će vam elastičnost mišića i bolju pokretljivost zglobova.

Koliko vode dnevno je potrebno organizmu?
Količina vode potrebna organizmu za normalan rad u prosjeku iznosi 2 do 3 litre dnevno. Ovisno o spolu, konstituciji, fizičkoj aktivnosti, starosnoj dobi i temperaturi okoliša potrebna količina vode može varirati. Bitno je steći naviku pijenja vode redovito tijekom dana kako biste stalno bili dovoljno hidrirani. Ako se pojavi žeđ to je već prvi znak dehidracije organizma.
Kako steći naviku uzimanja dnevno potrebne količine vode?

Dnevno se preporučuje popiti 2-3 litre vode. Ako ste svjesni da unosite premalo vode tijekom dana, pokušajte uvesti nove navike koje će vam omogućiti unos dovoljne količine vode:

  • svako jutro prije obroka popijte čašu vode,
  • imajte uvijek uz sebe bocu vode. U torbi, u autu, na radnom stolu, na vidljivom mjestu i pri ruci,
  • ne čekajte žeđ, popijte makar gutljaj vode svaki put kada vam se voda nađe nadohvat ruke,
  • prije svakog obroka sjetite se popiti čašu vode,
  • držite uvijek rashlađenu bocu vode u vašem hladnjaku,
  • čašu vode dobro je popiti i prije spavanja,
  • ako primjetite da zaboravljate posegnuti za čašom vode barem 8-10 puta dnevno, podesite alarm u pravilnim razmacima koji će vas na to podsjetiti.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This