Česta pitanja

Drago nam je da želite znati više o našoj vodi, stoga smo vam pripremili odgovore na česta pitanja. Na dodatna pitanja ćemo rado odgovoriti pa nam se slobodno obratite upitom.

Puni li se voda Cetina na izvoru rijeke Cetine i hoćete li iscrpiti vodu i presušiti rijeku ako se poveća proizvodnja vode?

Naša punionica vode, iako je smještena u blizini rijeke Cetine podno velebne  Dinare, ne crpi vodu iz rijeke niti njezinih izvora. Iako dijele isto ime, flaširana prirodna izvorska voda Cetina puni se iz dubine od 70 m, nedaleko same punionice.

Po čemu se Cetina razlikuje od drugih voda?

Prirodna izvorska voda Cetina puni se na izvoru podno Dinare, u svom prirodnom stanju, s dubine od 70 metara, iz vodonosnog ležišta zaštićenog od svakog onečišćenja. Jednostavna, čista, bistra i hladna voda dinarskoga krša, nosi obilježja očuvanog prirodnog okružja iz kojeg potječe i donosi svježinu veličanstvene planine.

Izvorsku vodu Cetinu priroda je na izvoru „servirala“ idealno rashlađenu na 12oC. Svatko je, naravno, pije prema vlastitim preferencijama, no znalci će reći da je okrepljujući učinak vode najizraženiji na temperaturama od 10 do 14 stupnjeva Celzijusa, a Cetina prirodno izvire na toj osvježavajućoj temperaturi.

Kontinuirane analize kroz niz godina, pokazuju da prirodna izvorska voda Cetina ima niski ukupni sadržaj minerala (oko 330 mg/l).

Harmoničan prirodan sastav daje Cetini decentan i blag okus te iznimnu pitkost.

Prolazi li Cetina prije punjenja bilo kakvu obradu?

Cetina se puni direktno u boce na izvoru podno Dinare, neposredno kraj punionice, u svom prirodnom stanju, iz dubine od 70 metara, iz vodonosnog ležišta zaštićenog od svakog onečišćenja, i nije podvrgnuta niti jednom postupku obrade.

Čime osiguravate postojanu kvalitetu prirodne izvorske vode Cetine?

Nakon provedenog godišnjeg istraživanja, a radi dodjeljivanja kategorije “prirodna izvorska voda”, Zavod za javno zdravstvo donio je mišljenje prema kojem je Cetina okarakterizirana kao niskomineralna izvorska voda sa stalnim vrijednostima aniona i kationa bez obzira na promjenu hidroloških uvjeta. Prema mišljenju ZZJZ-a najveću vrijednost vodi Cetini daje odsutnost svih ispitivanih onečišćivača, što ukazuje na izuzetno dobru prirodnu zaštitu vodonosnika. Uz to, rezultati mikrobiološke analize dokazuju izuzetnu čistoću vode, a time i njenu zdravstvenu ispravnost.

Naši tehnolozi u internom laboratoriju svakodnevno analiziraju gotov proizvod, a Nastavni zavod za javno zdravstvo Split, kao ovlašteni laboratorij, redovito uzima uzorke i kontrolira sastav vode koju punimo u boce.

Koja je prednost niskog udjela natrija u vodi?

Cetina ima niski sadržaj natrija, oko 2 miligrama po litri. Stoga je prikladna za prehranu s malom količinom natrija. Primjerice, prema standardima bolničke prehrane, dijeta s ograničenim unosom natrija namijenjena je osobama čija dijagnoza zahtijeva sniženi unos soli, poput hipertenzije, kardiovaskularnih bolesti, bubrežnih bolesti i drugih, prema uputama liječnika i nutricionista.

Koliko je voda važna za naše zdravlje?

Vodu trebamo svaki dan. Ona predstavlja osnovu života jer doprinosi normalnom odvijanju naših tjelesnih i mentalnih funkcija. Pored toga, potrebna je u održavanju normalne regulacije tjelesne temperature. Ovi zdravstveni učinci vode postižu se konzumiranjem najmanje 2 litre vode dnevno, iz svih izvora.

Koliko treba piti vode dnevno?

Prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA), referentan dnevni unos vode za osobe, koje su umjereno tjelesno aktivne i koje žive u umjerenim temperaturnim uvjetima, iznosi 2 litre za žene i 2.5 litre za muškarce. Ova količina odnosi se na vodu iz svih izvora – iz hrane i napitaka. Smatra se da hranom unesemo oko 20 % ove količine, a napitcima oko 80 %. To znači da bi žene iz napitaka dnevno trebale osigurati oko 1.6 l vode, a muškarci oko 2 l vode. Dakle 8 do 10 čaša od 2 decilitra. I u sklopu te količine, upravo bi pitka voda trebala biti zastupljena više od ijednog drugog napitka. Odabirom vode, kao glavnog napitka kojim ćemo tijekom dana tažiti žeđ, smanjujemo rizik prevelike konzumacije šećera i ostalih sastojaka koji se nalaze u osvježavajućim pićima, što pored pozitivnog utjecaja na kontrolu tjelesne težine, također smanjuje i rizik nastanka karijesa.

Koliko vode trebaju piti ljudi starije dobi?

Odgovarajući unos vode jedan je od ključnih čimbenika za zdravlje starijih osoba. Voda zaslužuje posebnu pažnju u životu seniora, jer doprinosi normalnom odvijanju i tjelesnih i kognitivnih funkcija te održavanju normalne termoregulacije.

Dnevno je starijim osobama, koje žive uglavnom sjedilačkim načinom života u umjerenim temperaturnim uvjetima, potrebno unijeti 2 litre vode iz svih izvora (hrane i napitaka). No, kako je osjećaj žeđi kod starijih osoba često slabije izražen, kao što su i skloni manjoj konzumaciji voća i povrća (u kojima je voda prirodno prisutna u značajnijoj mjeri), preporučeno je dnevno popiti barem 1.5 l vode, dakle oko 8 čaša od 2 decilitra.

Također, starijima je bolje unositi manje količine vode tijekom cijelog dana, umjesto pijenja većih količina odjednom. Praktičan alat je imati bocu s vodom, čime imamo bolji uvid o konzumiranoj količini.

Kakve su potrebe sportaša za vodom?

O dostatnom unosu vode treba razmišljati nekoliko sati prije same tjelesne aktivnosti jer je dobra hidratacija jedan od ključnih faktora uspješne sportske izvedbe. Tjelesni se napor teže izdrži ako tijelo u početku nije u dobrom statusu hidratacije. Pijenje prirodne izvorske vode Cetine tijekom dana, a osobito par sati uoči same aktivnosti, dobra je startna pozicija za aktivni životni stil u svakoj dobi.

U čijem je vlasništvu prirodna izvorska voda Cetina?

Prirodnu izvorsku voda Cetina puni i distribuira tvrtka Naturalis koja je u 100 % hrvatskom vlasništvu.